Radyofrekans uygulamaları
Kulak Burun Boğaz alanında radyofrekans uygulamaları 20 yılı aşkın bir süredir kullanılmaktadır.
Radyofrekans uygulaması nedir?
Yüksek frekanslı radyo dalgalarının uygun elektrotlar yardımıyla enerji olarak dokulara gönderilmesi ile dokularda istenilen fizyolojik değişikliklerin ortaya çıkmasına radyofrekans uygulaması adını veriyoruz.
Radyofrekans sıklıkla hangi durumlarda kullanılır?
Özellikle burun etleri (alt konka) nin şiştiği ve burun tıkanıklığına yol açtığı durumlarda lokal anestezi ile radyofrekans uygulamaları son derece etkili olmaktadır. Burun tıkanıklığına ek olarak horlama ve uyku apnesi olan hastalarda yumuşak damak ve dil köküne uygulanan radyofrekans kimi zaman tek başına yeterli olabileceği gibi bazı durumlarda cerrahi müdahaleye ek olarak yardımcı olabilmektedir.
Radyofrekansın etkisini uygulamadan ne kadar zaman sonra görürüm?
Uygulama yapıldıktan sonraki birkaç gün uygulama yapılan alanda hafif bir şişlik olacağından yakınmalar hemen geçmeyecektir. Kalıcı ve net sonuç 3-4 hafta sonra ortaya çıkacaktır.
Radyofrekansın etkisi kalıcı mıdır?
Radyofrekans uygulanan bölgede ısı etkisiyle doku kaybına ve dokunun küçülmesine yol açar. İyileşme sürecinde ise fibröz doku dediğimiz daha sert ve kalıcı bir doku oluşur. Böylece radyofrekansınetkisi kalıcı hale gelir. Ancak alerjik sorunları olan kişilerde burun etleri zaman içerisinde yeniden şişebileceğinden nadir de olsa bazı hastalarda uygulamanın tekrarı gerekebilir.
Radyofrekans uygulaması ağrılı mıdır?
Uygulamadan önce burun içi yada uygulanacak bölgeye göre yumuşak damak ya da dil kökü tamamen uyuşturulduğundan dolayı ağrı olmaz. Anestezinin etkisi geçtikten sonra da ağrı hissedilmez.