Horlama tanı ve tedavisi

Horlama – Uyku Apne Tanı ve Tedavisi

Horlama toplumun %40-50’sinde görülen, sosyal olarak rahatsızlık oluşturan, oldukça sık bir durumdur. Horlayan kişilerde zaman içerisinde uykuda dinlenememe, kronik yorgunluk, depresyon, uyku sırasında soluk durması(apne) gibi kişinin kendi sağlığını tehdit eden ciddi rahatsızlıklar gelişebilir. Horlamaya eşlik eden soluk durmaları olan hastalarda mutlaka hastalığın tedavisi gerekir. Uzun süreli nefes durması (10sn den daha uzun) olan hastalarda kalp krizi riski artar, kalpte büyüme olur, konsantrasyon bozukluğu, kronik yorgunluk, gün içinde uyuklamalar, uykuda terleme gibi bulgular ortaya çıkabilir.

Horlama bir hastalık mıdır?

Horlama birlikte uyuduğumuz kişileri rahatsız eden bir durum olduğundan sosyal bir hastalıktır. Ayrıca horlaması sırasında soluk durmaları olan uyku apne hastalarında ciddi sağlık sorunlarına ve hatta uykuda ani ölüme neden olabileceğinden tıbbi olarak da bir hastalıktır.

Uyku Apnesinin Bulguları nelerdir?

Uyku sırasında soluk kesilmesi olan ve bu nedenden dolayı oksijensiz kalan kişi asıl olarak dinlendiğimiz derin uyku fazına (REM) geçemediğinden dolayı sabahları yorgun uyanır. Bu durumu birçok hastamız sabah yataktan dayak yemiş gibi kalkıyorum diye tanımlamaktadır. Uyku sırasında yetersiz oksijen alındığından aşırı terlemeler olur. Az oksijenle dokuların beslenmesi bozulacağından dolayı kalbin yükü artar ve uykuda dinlenmek yerine daha çok çalışır ve kalp büyümesi olur. Gün içinde konsantrasyon bozukluğu dikkatsizlik, kaza yapma eğilimi, yemek sonrası uyuklamalar, oturduğu yerde uyuya kalma, cinsel fonksiyonlarda bozukluk ve isteksizlik gibi bulgular ortaya çıkar. Uykuda dinlenemeyen kişi kendisini mutsuz ve halsiz hissettiğinden dolayı bu durum depresyonla karıştırılabilir.

Kimlerde sık görülür?

Horlama genel olarak kilolu orta yaş erkeklerde daha sık görülür. Burun, çene, yumuşak damak ve dilin genetik nedenlerle ya da kiloya bağlı solunum yolunu tıkayarak horlama sesi çıkartması ana nedendir. Özellikle kısa boyunlu kişilerde beraberinde uyku apnesi de sıklıkla eşlik eder. Erkeklerden daha az olsa da kadınlar arasında da horlama azımsanmayacak kadar yaygındır. Kilo alımı yine en önemli faktörlerden birisidir.

Neler arttırır?

Horlama ve uyku apnesini arttıran faktörlerin başında boya göre kilonun fazla olması gelmektedir. Ayrıca alkol alımı kasların gevşemesine yol açtığından dolayı durumu olumsuz etkiler. Sigara içen hastalar da solunum yollarındaki tıkanıklığa bağlı olarak daha çok horlarlar. Kişinin daha dinamik ve sportif bir yaşam şeklini benimsemesi horlama tedavisine yardımcı olan önemli bir adımdır.

Uyku Apnesi nasıl teşhis edilir?

Basit olarak birlikte uyuduğunuz kişi horlamanız sırasında soluğunuzun kesildiğini ve yeniden nefes almaya başladığınızda gürültülü bir şekilde horladığınızdan yakınıp hastalık konusunda ilk uyarıda bulunabilir. Ancak Uyku apne bulguları ile bize başvurduğunuzda uyku sırasında meydana gelen nefes durmalarını ve bunun nereden kaynaklandığını anlayabilmek için Polisomnografi adını verdiğimiz bir uyku testi yaparız. Bu test sayesinde nefesimizin durmasına neden olan bölge ve durumun ciddiyeti konusunda objektif veriler elde ederiz. Tedaviyi planlarken de bu bilgilerden yararlanırız.

Nasıl Tedavi Edilir?

Beraberinde soluk durmaları olmayan horlamayı basit horlama olarak adlandırıyoruz. Basit horlama hastalarında yapacağımız detaylı üst solunum yolu muayenesi ve horlamanın pozisyona bağlı olup olmadığının belirlenmesi tedavi seçenekleri konusunda karar vermemizi kolaylaştırır. Ayrıca horlayan kişinin kilosu, yaşam şekli, sigara ve alkol alışkanlığı tedavinin başarısı için son derece önemlidir. Sadece burun tıkanıklığına bağlı olan horlamalarda fonksiyonel burun ameliyatları ile horlama düzeltilebilir (Bk. Fonksiyonel Burun Ameliyatları). Ancak yumuşak damak ve dil kökü hatta bazen gırtlak yapısından kaynaklanan horlamalarda daha farklı cerrahi yöntemler uygulamak gerekebilir. Yumuşak damağa bağlı basit horlaması olan hastalarda yumuşak damak yapısına bağlı olarak Pillar İmplant (Bk.Pillar İmplant uygulamaları) ya da Snorelift (Bk. Snorelift) sorunu çözebilir. Ağır uyku apnesi olan hastalarda CPAP dediğimiz uyku maskeleri önerilir. Bu maskeyi kullanamayan hastalarımız da ise daha ileri ameliyat teknikleri ile sorun giderilebilmektedir. (Bk.Horlamanın cerrahi tedavisi) Özellikle kilo fazlası olan hastalarımızda hızlı, sağlıklı ve kalıcı kilo vermelerini sağlamak için diyet önerilerinde de bulunuyoruz. (Bk. Sağlıklı ve kalıcı zayıflama)

Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi için http://www.kulakburunbogaz.com/bogaz-ve-boyun/horlama-ve-uyku-apnesi.html ziyaret ediniz.