Meme Büyütme Ameliyatı

Göğüsler kadının kendi beden algısında mutlu ve kendine güvenli hissedebilmesini sağlayan en önemli beden bölümlerinden birisidir. Her kadın, estetik olarak güzel görünümlü göğüslere sahip olmak ister. Bunun yanında gelişim geriliği ya da doğum sonrası kilo kaybı sonucu hacmini yitiren meme dokusu, üzerini saran derinin de bol kalması sonucu sarkık bir görüntü kazanabilir ya da göğüsler doğuştan küçük veya asimetrik olabilir.

Bu durumlarda estetik meme ameliyatlarına başvurulur. Hasta, estetik meme ameliyatlarından hangisinin ve ya hangilerinin yapılacağına, doktoru ile birlikte karar verir. Aşağıdaki tabloda, hangi ameliyatın hangi estetik problemleri çözdüğü gösterilmiştir.

  • Göğüslerle İlgili Estetik Problemler Uygulanan Ameliyat
  • Küçük Göğüsler Meme Büyütme (silikon protez uygulaması)

Meme Büyütme Ameliyatı neden yapılır?

Memeler kadınlığın simgesi olan organlardır. Memelerin büyük, küçük veya sarkık olması; görünüşün eşit olmaması (asimetri), doğuştan veya sonradan edinilen hastalıklar nedeniyle hiç olmaması ciddi psikolojik problemlere yol açabilir. Yapısal olarak, kilo kaybı sonrası veya gelişme geriliği nedeniyle meme hacmi yetersiz olan kişiler, meme estetiği ameliyatlarından biri olan meme büyütme için adaydırlar.

Meme büyüme ameliyatı nasıl planlanır?

İlk başvurduğunuzda, genel sağlığınız değerlendirilecektir. Memelerinizin ve cilt tonunuzun durumuna göre hangi cerrahi tekniğin sizin için uygun teknik olduğuna, sizinle birlikte karar verilecektir. Memelerde hacim eksikliği ile birlikte sarkma da varsa, meme dikleştirme (asma/kaldırma/mastopeksi) ameliyatını da aynı seansta önerilebilir.

Meme büyütme ameliyatının seçeneklerini, her birinin risk ve sınırlarını size açıklanacaktır. Sigara içiyor, herhangi bir ilaç veya besin desteği kullanıyorsanız doktorunuza bildiriniz. Doktorunuz kullanılacak anestezi şekli, ameliyatın yapılabileceği hastaneler ve ameliyatın maliyeti konusunda sizi bilgilendirecektir.

Ameliyat planlamasında, doktorunuzla birlikte şu dört önemli konuyu değerlendireceksiniz;

1. Protezin çeşidi

2. Ameliyat giriş yeri

3. Protez yerleşim yeri

4. Protezin hacmi

Nasıl yapılır?

Meme büyütme ameliyatı silikon protez kullanarak gerçekleştirilir. Silikon protezin yerleştirilmesi için yapılacak olan kesinin yeri, protezin koyulacağı katman (meme altı, kas altı veya son zamanlarda en çok tercih edilen yöntem olan kas zarı altı- subfasyal), kullanılacak protezin şekli, içeriği ve boyutları, muayene sırasında memenin ve göğüs kafesinin yapısı göz önüne alınarak hastayla birlikte belirlenir. Tek bir yöntem olmadığından kişinin anatomisi, istek ve öncelikleri belirleyicidir.

Protezin vücuda yerleştirilmesi için yapılan kesi, aşağıdaki resimde de gösterildiği gibi yaklaşık 4–5 cm uzunluğunda olup meme altı kıvrımı üzerinden, meme başı ile meme derisinin birleşim hattından veya koltuk altından yapılır.

Protez, aşağıda yer alan soldaki resimde görüldüğü gibi meme dokusunun hemen altına veya sağdaki resimde görüldüğü gibi meme dokusunun altında bulunan kasın altına koyulabilir. Meme estetiği ameliyatlarında her yöntemin diğerine göre avantajları ve dezavantajları vardır. Bu avantajlar ve dezavantajlar size açıklanacaktır.

Silikon meme protezlerinin hepsinin dış çeperi katı silikon olup içi serumla şişirilen veya içi de kohezif jel silikonla doldurulmuş olanları vardır. Şekil olarak ise anatomik (damla) ve yuvarlak olmak üzere iki tiptir. Ameliyat öncesi görüşmede tüm bu konular hastayla birlikte ayrıntılarıyla konuşulup hangi tür protezin kullanılacağına karar verilir. Ameliyat genel anestezi altında yapılır. Süresi yaklaşık 1,5 saattir. Hastanede kalış süresi genellikle bir gündür. Protezin kas altına koyulduğu durumlarda ağrı biraz daha fazla olsa da, ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir.

Ameliyat sonrası nasıldır?

Ameliyat sonrası 2-3 hafta gece gündüz sutyen kullanılması kişinin daha güvenli ve rahat hareket etmesini sağlar. İşe dönüş süresi 5-7 gündür.

Meme protezi olan kişiler rahatlıkla gebe kalabilir ve emzirebilir. Silikon protezlerin meme kanserine yol açtığına dair herhangi bir bilimsel veri yoktur.

Kanama, enfeksiyon, kapsül kasılması (kapsül kontraktürü), duyu kaybı ameliyat sonrası karşılaşılabilecek komplikasyonlar (istenmeyen sonuçlar ) arasındadır.

MEME BÜYÜTME AMELİYATI HAKKINDA SIK SORULAN SORULAR

  • Silikon malzemesi nasıl bir malzemedir?

Silikon (Silicone), silikondan elde edilen bir sentetik polimerdir ve1824’de keşf edilmiştir. Silikon; kumda, opal ve quartz taşlarında doğal olarak bulunur ve silika (silicondioxidesiO2) dan elde edilir. Silika yüksek ısı ve karbon ile silikon maddesine dönüşür. Silikon oksijen ve karbon ile birlikte dünyada en çok bulunan maddelerdendir. Silikon aslında tıpta kaydırıcı olarak kullanılır. Tıbbın tüm dallarında yaygın olarak kullanılan ve vücuda zararı olmayan ve vücutta yıllarca kalabilen bir maddedir. Katı silikon uzun yıllardır yüz protezleri (elmacık kemiklerini ya da çene kemiğini büyütmek için konan protezler), eklem protezleri, mide içine konulan balonlar, meme protezleri, testis protezleri gibi birçok şekilde kullanılmıştır. Vücut losyonlarında, sabunlarda, işlenmiş gıdalarda ve ilaçlarda da silikon kullanımı oldukça yaygındır.

  • Silikon protezler güvenli midir?

Meme büyütme ameliyatlarında kullanılan silikonlar katı silikondur. Katı silikon tıpta tedavi amaçlı da kullanılır. Katı silikonun sıvı silikonun aksine vücuda yayılması mümkün olmadığından, şimdiye kadar büyük bir hastalık nedeni olarak tespit edilememiştir.
Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalarda inek sütünde ve piyasada bulunan bebek mamalarında, meme protezi olan kadınların sütündekinden daha fazla oranda silikon olduğu belirlenmiştir.

  • Slikonların Amerikada ve Avrupada artık kullanılmadığı söyleniyor, bu doğru mudur?

Yapılan bir araştırmada otopsilerden alınan örneklerden, insan vücudunda eser miktarda da olsa serbest silikonun bulunduğu anlaşılmıştır. Silikonun katı şeklinde kullanımının zararı olmadığı kanıtlanmıştır ve katı silikonun tıbbi amaçlarla kullanımı Amerikanın dünyaca kabul gören kurumu olan FDA(Food and Drug Administration) tarafından onaylanmıştır. Böylece Amerika ve Avrupa’da ve dünyanın dört bir yanında silikonlar yaygın olarak kullanılmaktadır.

  • Silikon alerjisi olur mu?

Her insanın dünyadaki hemen hemen her maddeye karşı alerji geliştirmesi mümkündür. Hepimiz günlük yaşantımızda her gün silikonla karşı karşıya kalırız. Silikon, cilalar, güneş ve el kremleri, ter önleyici deodorantlar, sabunlar, işlenmiş gıdalar, su geçirmez kaplamalar ve çiklet gibi günlük hayatta kullandığımız birçok maddenin yapısında bulunmaktadır.
Silikon vücuda en fazla uyum gösteren maddelerden biridir. Bu nedenle silikona karşı allerji oldukça nadir görülebilecek bir durumdur.

  • Meme protezi kanser yapar mı?

Çok fazla sayıda kişi ile yapılan araştırmalar meme protezlerinin kanser yapmadığını göstermiştir. Konu hakkındaki yanlış bilgilenmenin nedeni, daha önce A.B.D. de yasaklanmış olması yatmaktadır. Amerikan gıda ve ilaç idaresi (FDA), bu tür protezleri 1992 yılında romatizma benzeri bir hastalık tablosu oluşturduğu gerekçesiyle yasaklamıştır. Bir süre sonra silikon protezlerin bu hastalığa neden olduğu yolunda bilimsel veri bulunamamıştır ve yasak kaldırılmıştır. Günümüzde silikon protezler dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

  • Silikon protezin varlığı mamografi sonuçlarını olumsuz etkiler mi?

Bu konuda kesin bir fikir birliğine varılamamıştır. Mammografinin hassasiyeti silikon implantı olan kişilerde biraz azalmakta fakat, uygun şekilde yapıldığında sonuçların doğruluğu üzerinde etkisi olmamaktadır. Bu nedenle mamografi çektirme işlemine başlamadan önce işlemi yapan kişiye silikon protezin varlığı bildirilmelidir. Bununla beraber kanserin erken tanısı açısından, silikonun meme dokusunu ileri doğru itmesi nedeniyle meme dokusunda oluşabilecek sertleşmeler muayenede daha kolay fark edilmektedir.

  • Kadınların ne kadarı silikon yaptırmaktadır?

Ülkemizde bu konuda bir istatistik maalesef yok. Ancak ABD’ de yılda 250 bin den fazla kişi, meme büyütme ameliyatını tercih etmektedir. Bu istatistik de yuvarlak bir hesapla her 250-300 kadından birinde silikon protez bulunduğunu gösterir.

  • Meme protezi kimlere uygulanabilir?

Meme protezi öncelikle meme ölçüsü küçük olan kadınlara yapılabilir. Meme ölçüsü normal olup hamilelik yada kilo alıp verme gibi başka nedenlerle meme ölçüsü küçülen ve memelerinde sarkma meydana gelen kadınlara da yapılabilir. Burada amaç hem memeleri büyütmek hem de dikleştirmektir. Memeleri küçük ve sarkık kadınlar genellikle destekli sütyen kullanırlar. Protez kullanılarak bu ihtiyaç tamamen ortadan kaldırılabilir. Meme protezi meme dokusu altına yerleştirilerek memeye doğal bir destek verir ve meme dik ve dolgun görünür.

Bunun yanında, asimetrik meme problemi olan kadınlarda da, memeleri eşitlemek için birbirinden farklı boylarda protez konulmaktadır. Meme kanseri operasyonu sonrası, kaybedilen memeyi yeniden oluşturmak için de silikon protez kullanılır.

  • Meme büyütme ameliyatı geçirmeden önce, ideal kiloda mı olunmalıdır?

Özellikle vücut ile ilgili estetik ameliyatlarda ideal ve sabit kiloya yakın olunması ameliyat sonucunun kalıcılığı açısından önemlidir. Meme büyütme ameliyatından sonrasında belirgin bir kilo kaybı, sonucu hasta için tatmin edici olmayan bir şekilde sarkma ve boyutta küçülmeye neden olabilir. Kiloda anlamlı bir artış ise, memelerin istenmeyen büyüklüğe ulaşmasına neden olabilir.

  • İki göğüs arasındaki fark eşitlenebilir mi?

Asimetri, doğru ve uygun büyüklükteki protez seçimiyle eşitlenebilir. Ancak bu iyileştirme mevcut meme dokusuna göre değişir. Bilindiği gibi göğüsleri normal görünen bir kadının memelerinde bile ölçümde asimetri olabilir. Ameliyat ile fark (eğer çok fazla bir fark varsa) gözle fark edilmeyecek düzeye indirilir.

  • Meme büyütme ameliyatı sonucunda doğal bir görünüm sağlanması mümkün mü?

Bu ameliyatlarda doğal görünüm; kullanılan ameliyatın tekniğine, protezin şekline, kişini meme derisinin esnekliğine ve protezin yerleşim yerine bağlı olarak değişir. Derideki esneklik uygun ise daha doğal bir görünüm olacaktır. Ayrıca kişinin derisinin alabileceğinden daha büyük bir protez ile zorlanmaması gerekir. Zorlayarak büyük bir protez yerleştirilmesi, yapay bir görüntüye ve komplikasyonlara(özellikle kapsül kontraktürüne) neden olabilir.

  • Ameliyattan sonra sütyen ölçüsü 75’ten 90’a çıkar mı?

Meme ölçüsünde iki ölçüm önemlidir. Birincisi göğüs kafesi (meme altından geçen) üzerinden geçen, ikincisi de meme üzerinden geçen ölçümdür. Birinci ölçü sütyen uzunluğunu verir (70-75-80-85-90-95-100.vb). İki ölçü arasındaki fark ise meme büyüklüğünü gösterir. Bu farkta en küçüğü A’dan başlayan B,C,D harfleriyle ifade edilir. Örneğin iki ölçüm arasındaki fark 2.5 cm ise meme ölçüsü (Cup Size) “A” dır. Kullanılan sütyen numarası (uzunluk) aynı 75 olacaktır. Ancak harfle belirtilen ölçü (Cup Size) büyüyecektir. Sonuç olarak beden büyümez fakat meme ölçüsü büyür.

  • Silikon protezle meme ne kadar büyür?

Hastanın isteği büyümenin miktarında önemlidir ancak sınırlıdır. Göğüs kafesi, deri elastikiyeti gibi unsurlar büyüme miktarını etkiler. Önerilenden büyük protez kullanmak ise uzun vadede sarkma, deri çatlakları ve diğer komplikasyonlar açısından sakıncalıdır.

  • Meme büyütmede kullanılan protezin büyüklüğüne nasıl karar verilir?

Meme protezinin büyüklüğünde kişinin isteği önemlidir ancak sınırlıdır. Kişinin boyu, kilosu, göğüs kafesi genişliği, mevcut meme dokusunun büyüklüğü, meme başının konumu, meme dokusunun taban ölçüleri özelliklerine göre uygun bir protez seçilmelidir. Protez büyüklüğü hem komplikasyonlara neden olmayacak kadar küçük, hem de hastanın gözünü tatmin edecek kadar büyük olmalıdır. Uygun olmayan bir protezin estetikten uzak bir görüntü sağlayabileceği ve zamanla ameliyat sonucunun olumsuz etkilenebileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

  • Önerilenden büyük protez uygulanmasının sakıncaları nelerdir?

Yaş ilerledikçe meme cildi de yaşlanır ve esner ve protez takılmamış ciltte bile incelme olur. Protezin memedeki estetik görünümü cildin elastikiyetine bağlıdır.

Protez uygulanınca memenin hacmi ve ağırlığı artar. Bu durum cildin geri dönüşümsüz olarak esnemesine neden olur. Büyük protez memeye gereğinden fazla ağırlık konulması demektir, esnekliğin artmasına ve sarkmaya neden olarak estetik açıdan kötü bir görüntü oluşmasını garantiler. Ancak bunun derecesini ve zamanını tahmin etmek olanaksızdır.

Söz konusu ağırlığı meme cildine yüklenmesi ile dokular incelir bu da cerrahi komplikasyon ve iyileşme sorunları riskini arttırır. Kullanım açısından ise meme dokusunda, protez ve protezin ayrıntıları hissedilir hale gelir, bu durum bazen gözle görülür şekilde bile olabilmektedir. Dışarıdan bakınca dalgalanma ve katlantı gibi estetik kusurlar görünebilir.

Memeye fazla ağırlık konulunca ameliyat izi daha belirgin olur ve bu da başka bir yara düzeltme ameliyatı gerektirecektir (iknici bir ameliyat da masraf, iş gücü kaybı, risk ve ek zahmetler getirir).

Yine fazla yüke bağlı başka komplikasyonlar gelişirse (ki bunları tahmin etmek olanaksızdır) bu durumda protezlerin çıkarılmasına ve ek olarak meme dikleştirme ameliyatının yapılmasına ihtiyaç duyulabilir.

  • Sarkmış göğüsler protez ile dikleşir mi?

Sarkma derecesine göre değişmektedir. Memede sarkma az ise meme hacmini dolduracak büyüklükte bir protez kullanılarak düzeltilebilir. Memedeki sarkma fazla ise, protez konulması ile birlikte dikleştirme ameliyatı yapılması gerekebilir. Bununla birlikte, emziren kadınların memelerinde atrofi denilen doku kayıpları olur ve memeler sanki içleri boşalmış gibi sarkar. Meme protezi ile düzeltmek her zaman mümkün olmayabilir. Sarkmanın az olduğu yada sadece meme dokusunun azaldığı durumlarda protez yerleştirilmesi ile çok iyi sonuçlar alınabilir. Fakat meme derisinde de sarkma varsa protez yerleştirmeye ek olarak, meme dikleştirme ameliyatı yapılmalıdır.

  • Silikon protezi olan göğüsler, hamilelikten nasıl etkilenir?

Hamilelikte göğüsler büyüyecek ve hamilelikle ilgili tüm doğal değişiklikleri geçireceklerdir. Büyüme miktarı, kadından kadına değişecek ve silikon protezlerin büyüklüğü de bu büyümede rol oynayacaktır.

  • Meme protezi emzirmeyi nasıl etkiler?

Meme büyütme ameliyatında protez meme dokusu altına yerleştirilir ve böylelikle protez meme dokusuna ya da süt kanallarına zarar vermez. Buna rağmen unutulmamalıdır ki hiç ameliyat olmamış bir kadının da süt üretimi olmayabilir.

Bununla beraber silikon maddesinin süte geçmesiyle ilgili olarak, özel çalışmalar yapılmış ve bu çalışmalarda inek sütünde ve piyasada bulunan bebek mamalarında, meme protezi olan kadınların sütündekinden daha fazla seviyede silikon olduğu belirlenmiştir.

  • Meme büyütme ameliyatından sonra solaryuma girebilir miyim, güneşlenebilir miyim?

Solaryum veya güneş banyosu silikona zarar vermez. Ancak ameliyat izleri üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Solaryum veya güneş ışınları ameliyat izlerini kalıcı olarak koyulaştıracağı için, bir yıl süreyle güneşten ve solaryumdan kaçınılmalıdır. Kaçınılamadığı durumlarda yüksek faktörlü güneş koruyucu kremlerle yaralar korunmalıdır.

  • Hangi tip protezler kullanılır?

Serum fizyolojik içeren protezler ve jel protezler kullanılır. Jel protezler daha doğal bir görünüm ve hissiyat sağlar.

  • Meme büyütme ameliyatında kullanılacak silikon protezin belirli bir ömrü var mıdır, değiştirilmesi gerekmektedir mi?

Yeni teknoloji protezler ömür boyu kalabilirler(Protezlerin kalıcılık garantisini, üreten firmalar verir ve bunu protezin arkalarına yazarlar). Ancak, gebelik ve normal yaşlanma süreci, ameliyat sonucunu olumsuz etkileyebilmektedir. Yaşlanmaya devam eden göğüsler, bir süre sonra protezli halleriyle sarkabilir ve estetik görünümleri kaybolabilir. Böyle durumlarda doktorun da değerlendirmesi sonucu, proteze hiç dokunulmadan sadece meme dikleştirme ameliyatı yapımına karar verilebilir.

  • Silikon protez elle temasta hissedilir mi, basınçla şekil değiştirir mi veya patlar mı?

Yeni teknoloji ile üretilmiş son jenerasyon protezler hissedilmez. Özellikle de kas altına yerleştirildiklerinde, hissedilmeleri oldukça zordur. Patlamaları da trafik kazası gibi çok şiddetli darbe alımı söz konusu değilse oldukça zordur.

  • Silikon protez uygulaması göğüs çatlaklarına yol açar mı?

Genellikle doktorun önerdiğinden büyük hacimde protez takılması durumunda bu risk vardır. Önerilen büyüklükte bir protezde bu çok nadir rastlanan bir durumdur.

  • Ameliyat ne kadar sürer, ne zaman taburcu olunur?

Tercih edilen tekniğe göre, 30 dakika-1,5 saat arası sürer. Kişi, aynı gün ya da ertesi gün hastaneden çıkıp günlük hayatına dönebilir.

  • Ameliyattan sonraki devre çok sıkıntılı mıdır?

Ameliyat sonrası üç-dört gün kol hareketleriyle ağrı hissedilebilir. Bu durum özellikle protezin kas altına yerleştirilmesi durumunda daha uzun sürebilir. Ancak bu ağrı, ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilecek düzeydedir. Göğüs bölgesi, yaklaşık olarak bir hafta bandajlı kalır. Göğüsler üzerinde hafif morluklar olabilir. Gizli dikiş tekniği uygulandığı için deri üstünde alınacak dikiş olmayacaktır. Ağır kaldırma ve kolların kullanıldığı egzersizlerden doktorunuzun önerdiği süre boyunca kaçınılması ve sporcu sütyeni ile desteklenmesi önerilir. En fazla bir hafta içinde hasta normal hayatına dönebilir.

  • Meme büyütme ameliyatından sonra denize ve havuza ne zaman girilebilir?

15-20 gün sonra denize veya havuza girilebilir. Ancak yüzerken kolların çok zorlanmaması istenir.

Ameliyattan sonra göğüslerde oluşan sertlik ne zaman geçer ve ameliyatın sonucu tam olarak ne zaman görülür?

3- 6 ay içinde, göğüslerdeki sertlik geçer ve ameliyat sonucu doğallaşarak gittikçe oturur.

  • Sigara içmek iyileşme sürecini ektiler mi?

Sigara kullanımı kan damarlarının daralmasına neden olur dolayısıyla kanla ameliyat bölgesine taşınan oksijen ve besini azaltır. Dokuların iyileşmek için bu kana ve kanın taşıdığı maddelere ihtiyacı vardır. Bu nedenle sigara ve benzeri maddeleri kullanmak, yara iyileşmesini olumsuz etkiler. Sigara ameliyattan bir süre önce bırakılmalıdır.

  • Kas altı yerleşim nedir?

Meme, en üstten başlayarak cilt, meme dokusu ve en altta da kas katmanlarından oluşur. Protezin bu katmanlardan en alttaki katmanolan kasın altına yerleştirilmesine kas altı yerleşim denir.

  • Kas üstü yerleşim nedir?

Meme, en üstten başlayarak cilt, meme dokusu ve en altta da kas katmanlarından oluşur. Protezin bu katmanlardan alttaki katman olan kas ile ortadaki katman olan meme dokusu arasına yerleşimine kas üstü yerleşim denir.