Erkeklerde görülen meme büyümesidir. Ergenlik dönemindeki erkeklerde sıklıkla görülür. Büyük bir kısmı gerileme gösterirken %10 kadarında kalıcı olur. Ergenlikte görülen genellikle iki taraflıdır, müdahale etmeden önce bir iki yıl beklenmelidir. Yaşlılık, şişmanlık, steroid kullanımı, mariyuana bağımlılığı, kronik karaciğer hastalıkları, hormon salınımı yapan tümörler, bazı genetik hastalıklar ve erkekte meme büyümesine neden olan diğer faktörlerden bazılarıdır. Şişmanlığa bağlı jinekomastide kilo kaybı, sorunu genellikle çözmez.

Jinekomastinin hastada yarattığı en önemli problem utanç duygusudur. Karşı cinse ait olduğu benimsenmiş bir sekonder seks organına sahip olmak erkekte utanç yaratır. Bu da kişinin giyiminden sosyal ortamlara katılımına ve özel yaşamına kadar birçok alanda onu etkiler. Jinekomastinin tek tedavisi cerrahidir. Eğer memedeki büyümede yağ doku fazlalığı ön planda ise sadece liposuction yeterlidir. Ancak meme dokusunda artış ön planda ise meme başı çevresinden yapılan yarım daire şeklindeki kesiden girilerek meme dokusu çıkarılır.

Bu operasyon tek başına veya liposuctionla kombine edilerek yapılabilir. Deri fazlalığı varsa bir miktar deri çıkarmak da gerekebilir. Ameliyat hastane koşullarında ve genel anestezi altında yapılır.

Ameliyat süresi ortalama 1-2,5 saattir.Hasta aynı gün veya ertesi gün taburcu olur, 2-3 gün içinde normal hayatına dönebilir. 3-4 hafta süreyle baskılayıcı bir korse giyilmesi önerilir. Oluşan morluklar 10-15 gün içinde kaybolur, şişliklerin bütünüyle ortadan kalkması 2-3 ayı bulur. Kanama ve enfeksiyon erken dönem asimetriler ise geç dönem komplikasyonlar arasında sayılabilir.

Soru ve Cevaplarla Jinekomasti

1. Jinekomasti Nedir?

Jinekomasti erkeklerin meme dokusunun dışarıdan hatta giysilerden fark edilecek kadar büyümesidir. Estetik olarak erkeklere rahatsızlık verir. Bu tablo genellikle erkeğin hormonal değişikliklere maruz kaldığı bebeklik, ergenlik veya yaşlanma dönemlerinde meydana gelir.

2. Jinekomasti neden oluşur?

Jinekomasti, birçok hormonal değişiklikten kaynaklanabilen veya nedeni belirlenemeyen, hastanın fiziksel sağlığına zararsız, ancak estetik olarak rahatsızlık veren bir tablodur. Hormonal değişiklikler, erkekteki östrojen miktarının artması veya testesteron miktarının düşmesi jinekomastiye neden olabilir. Bazen bu tablo, karaciğer hastalıkları, meme kanseri, akciğer kanseri, böbrek üstü bezlerinde veya hipofiz bezi tümörlerinde, testis kanseri, ilaç kullanımı, doğum anomalileri, tiroid hastalıkları ve travma gibi nedenlerle de ortaya çıkabilir. Yine de vakaların çoğunluğunun nedeni bilinmemektedir.

3. Jinekomasti istatistikleri;

 Jinekomasti vakalarının çoğu ergenlik çağında oluşur. Tablo buçağda başlar ve kesintisiz, birkaç yıl süreyle, meme büyümeye devam eder. 14 yaşındaki erkek çocuklarının %65’ inde jinekomasti vardır.

Jinekomasti, anneden geçen hormonlar nedeniyle yeni doğan bebekte de görünebilir.

Ergenlik çağında jinekomastisi olan erkeklerin % 90’ında, tedavi gerektirmeden meme dokusunda kendiliğinden küçülme olur. Bu nedenle ergenlikte başlayan Jinekomastinin, en az iki yıl süreyle, kendi kendine geçmesini beklemek gerekir.

4. Jinekomastinin belirtileri nelerdir?

Jinekomasti erkekte meme dokusunun istenmeyen görüntü verecek şekilde büyümesidir. Jinekomastinin sınıflaması, tıp dünyasında farklı şekillerde yapılmıştır. Bu sınıflamalardan birisi aşağıdaki gibidir;

1nci derece jinekomasti göğüste çok az miktarda bir büyüme vardır, deri fazlası yoktur.

2nci derece jinekomasti  göğüste orta derecede bir büyüme vardır, deri fazlası olabilir veya olmayabilir.

3nci derece jinekomasti  göğüste olağan üstü bir büyüme vardır ve deri fazlası vardır.

Jinekomasti belirtileri başka hastalıklarla da ilişkili olarak ortaya çıkabilir. Sağlıklı ve kesin bir teşhis için mutlaka doktorunuza danışınız.

5. Jinekomasti nasıl teşhis edilir?

Hastanın hikâyesi alındıktan ve fiziksel muyenesi yapıldıktan sonra, kesin teşhis safhası aşağıdaki prosedürleri içerebilir;

* Kan testleri(karaciğer ve hormon tetkikleri)
* İdrar testleri
* Endokrinoloji uzmanı muayenesi (Endokrinoloji uzmanı, hormonların fonksiyonları ve organlara yaptıkları etkiler konusunda uzmanlaşmış kişidir.)
* Mamografi

6. Jinekomastinin tedavisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

Ameliyat Tekniği Hakkında:

Jinekomasti sorununu çözmek için, jinekomastin özelliğine ve derecesine göre hareket edilir. Bu tekniklerden hangisinin kullanılacağına, muayene bulguları sonucu hekim karar verir.

Liposuction

Liposuction meme dokusunun daha çok yağdan oluştuğu, birinci veya ikinci derece jinekomastilerde uygulanır.

Açık ameliyat;

Üçüncü evredeki jinekomastilerde cilt daha çok esnemiş olacağından ve kendi kendine toparlanması daha düşük ihtimal olacağından, diğer prosedürlere ek olarak fazla derinin de çıkarılması gerekebilir. Bu durumda açık teknik kullanılır. Cerrah, deri çıkarılıp çıkarılmayacağına, derinin elastikiyetini değerlendirip karar verir. Bu durumda çıkarılacak deri fazlalığının derecesine göre iz kalabilir.

7. Jinekomasti ameliyatı nasıl planlanır?

Jinekomastinin tedavisinin nasıl yapılacağına hekim aşağıdaki değerlendirmeleri yaparak karar verir;

* Yaş, genel sağlık durumu ve medikal öykü
* Jinekomastinin derecesi
* Görüntünün düzelmesi ile ilgili hastanın beklentileri
* Hastanın istekleri veya tercihleri

Ameliyat, estetik olmayan görünüm veren fazla dokunun çıkarılması için bir seçenek olabilir. Ancak eğer jinekomasti belirtileri ilk defa ergenlik çağında başladıysa, kendi kendine geçmesini beklemek, iki yıl sonra geçmediği durumda da ameliyatı düşünmek uygundur.

Bu Videolar ilginizi Çekebilir