Çene Estetiği

Yüz güzelliği, yüzümüzdeki bütün organların birbiriyle uyumuyla ortaya çıkan bir kavramdır. Sadece gözlerinizin ya da sadece burnunuzun güzel olması yüzünüzü güzel yapmaz. Özellikle burun ve çenemiz yüzümüzün en çıkıntılı organlarıdır ve görüntü olarak birbirlerini dengelerler. Çenemizin geride olması burnumuzun daha çıkıntılı ve büyük görünmesine yol açar. Tam tersi çenemizin önde olması ise ifademizi bozar ve kimi zaman ortodontik problemleri de beraberinde getirir. Yüz güzelliğini hedeflediğimizde çenemiz unutulmaması gereken çok önemli bir ayrıntıdır. Sıklıkla burun ameliyatları sırasında çene ve burun pozisyonu birlikte değerlendirilmeli ve ameliyat öncesi seçenekler ayrıntılı olarak tartışılmalıdır.

Çenem burnuma göre geride, nasıl öne alınır?

Çene ucu için dolgu uygulamaları

Burun kökü, burun tabanı ve çene çizgisi dediğimiz hayali çizginin gerisinde duran çene için ameliyat olmak istemeyen hastalarımızda dolgu yapılarak çenenin öne çıkarılması mümkündür. Yüzün diğer bölgelerine uyguladığımız dolgudan biraz daha uzun süre kalıcı ve daha hacimli dolgular kullanarak ortalama 18 ay kalıcı olan dolgularla, geride olan çenenizin daha önce görünmesi sağlanabilir. Ancak bilinmelidir ki cerrahi yöntemlerle elde edilen sonuç kalıcı olmasına rağmen, dolgu yöntemi ile geçici olarak sorunu çözebiliriz. Yine de dolgu ile çene estetiği ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyat olmasında tıbbi nedenlerle sakınca olan hastalarımız için kolay ve uygun bir çözümdür.

Çene ucunun ameliyatla ileri alınması

Çene ucunu ileri almak için sıklıkla uyguladığımız iki değişik teknik vardır. Basitçe çenenin kemik yapısına hiç dokunmadan alt dudağın iç tarafından yaklaşık 1.5 cm lik bir aralıktan girerek yumuşak dokunun altına protez yerleştirebiliriz. Ya da yine ağız içerisinden aynı yolla girerek çene kemiğinin uç bölgesini öne doğru kaydırarak aynı etkiyi sağlayabiliriz. Her iki yöntemin de avantajları ve dezavantajları olup uygun olan hastaya göre tekniğe karar vermekteyiz. Çene ucu protez yerleştirme ameliyatları yaklaşık 20 dk, çene kemiğinin ucunu kaydırarak uzatma ameliyatları ise ortalama 45dk sürmektedir.

Çenem çıkıntılı ve önde duruyor nasıl düzeltilebilir?

Sadece çene ucunun çıkıntılı olduğu ve dişlerde oturum bozukluğuna yol açmadığı durumlarda yine ağız içinden müdahale edilerek çene ucu törpülenebilir. Ancak alt çenenin tamamen ileride olduğu ve diş oturum bozukluklarının da eşlik ettiği durumlarda alt çene kemiğini öne ilerletme ameliyatları yapılmaktadır. Bu durumlarda beraberinde ortodontik tedavide gerekebilmektedir.

Genel olarak çene ucu estetiği ameliyatları iyileşme süreleri kısa ve ağrısız ameliyatlardır. Ameliyat sonrasında ağız içinde kendiliğinden eriyen dikişler yer alacağından bir haftaya yakın süre sıvı gıda alınması ve ağız hijyenine dikkat edilmesi önerilir. Ameliyat sonrasında oluşabilecek şişlik bir hafta içerisinde çok büyük bir oranda kaybolacaktır.